Hyee awak kat sana…

Tak tahu isnin bile start diet ke? Haha

Jangan risau… saya tahu kegemaran awak adalah

M.A.K.A.N.A.N atau F.O.O.D…. hihih. betul kan?

Pantang nampak officemate sebelah order food panda….nak join sekali.. padahal puasa time tu…  haaa…puasa yang yok ea?

Okay xpela…jangan lah paksa-paksa diri awak tu… Walaupun beribu kali awak kata nak diet tapi xsampai 1 saat nampak makanan dah bergegar tulang rusuk kiri nak buat macam mana kan?

Kecuali yang betul-betul IMAN KUAT, barulahh boleh diet…ini I salute.. Orang macam ni baru boleh pergi MBH BODY THEORY.. no complain kalau gemuk lepas buat rawatan..sebab dia tahu itu salah dia, tak diet betul-betul

Yang tak boleh pergi MBH  Body Theory siapa? 

Haaa…. yang tak boleh pergi…orang yang susah DIET…  Species macam ni sama  macam  species min..jangan risau…. Jadi apa yang anda boleh buat…

Its okay…DON’T FORCE yourself, DON’T BURDEN your mental, & DON’T MAKE YOUR STOMACH sad…disebabkan anda  nak diet

Just continue dengan makanan anda..TAPI

Dengan cara yang betul! Ha, macam mana tu?

Makanlah  apa pun nak makan tapi dengan KUANTITI SEDIKIT & paling penting  IKUT TIME.

Jangan sepanjang masa je korang nak MENGKETEDARAH.

WAKTU MAKAN YANG PALING SESUAI (tidak termasuk snek)

Sarapan  : 6 – 8 pagi

Makan tengahari : 12 – 2 petang

Makan malam : 6 – 8 malam

MENU MAKANAN YANG PALING SESUAI

adalah menu yang cukup nutrien. Tak kisah korang nak makan nasi, ayam goreng boleh…cuma kalau boleh menu sihat. Dan dengan amount sedikit.  Macam  mana  nak tahu amount sedikit…  Lebih kurang daripada kuantiti yang selalu korang makan. 

Cuba dulu betulkan rutin pemakanan korang  ya. InshaAllah senang nanti nak mulakan diet.. Ini terus mengejut nak diet memang taklah plan korang nak jadi….

Istiqamah tu penting anak-anak


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *